Last update 01-03-2012

> Kite Aerial Photography- KAP - Vliegerluchtfotografie

> Sode Dako / Kimono kite - 200 pictures/links

> Eiberplein, Den Haag


Kimono / Sode Dako vlieger

The ultimate light wind KAP Kite   > English


Kimono 2
De Kimono vlieger is van oorsprong een Japanse vlieger die ook wel Sode Dako vlieger wordt genoemd. Deze vlieger vind ik bij uitstek zeer geschikt voor vlieger-luchtfotografie.
De vlieger staat zeer stabiel in de lucht, zelfs bij weinig wind.
Zelfs in die omstandigheden blijft de trekkracht groot en staat zeer stijl aan de hemel, wat voor vliegerfotografie grote pluspunten is zeker wat het liftvermogen van de camera betreft

Ik ben onder de indruk geraakt over deze vlieger omdat hij heel erg mooi van grafische applicaties kan worden voorzien. Het was op een vliegerfeest in Almere toen Janneke Groen een paar prachtige Kimono- Sode Dako vliegers uit haar vliegertas toverde.. (zie voorbeelden) Janneke Groen). Ze had alleen maar kleinere uitvoeringen van deze vlieger gemaakt, dit om de heel eenvoudige redenen dat de trekkracht zelfs bij weinig wind voor haar al veels te groot was. Op dit vliegerfeest stond weinig wind en haar vlieger stond als enige in de lucht. De trekkracht was, ondanks de geringe wind, behoorlijk.
Door de kenmerken trekkracht bij weinig wind en de steile hellingshoek had voor mij voldoende aantrekkingskracht om deze vlieger zelf eens te gaan bouwen, met als doel luchtfotografie.

De Kimono's, (ik heb er inmiddels meerdere exemplaren) die ik nu voor luchtfotografie gebruik, hebben allen een oppervlak van zo'n 3m2 .
Als je beetje handig bent is de vlieger betrekkelijk eenvoudig te maken.

De buiging van de liggers en ook het bollen van het spinnaker maakt de Kimono zo onstzettend stabielis , een staart zou volgens Japanse berichten niet nodig zijn. Ik pas wel een staart toe omdat ik dat mooi vind en en praktisch is. Ik kan aan de reactie van staart gemakkelijker wind-omstandigheden boven in de lucht beoordelen.


kimono in de lucht
Bouwbeschrijving en maatvoering van deze vlieger

Zoals al eerder genoemd, met een klein beetje vliegerbouwervaring is de vlieger eenvoudig te maken.
Deze maatvoering is een mix van wat ik gevonden had in het tijdschrift 'Vlieger', uit het boek 'Vliegers' van David Pelham en op diverse sites via het internet. Zie ook de reactie van Cor op deze bouwbeschrijving.

> Kijk hier voor meer informatie over de bouwbeschrijving en maatvoering van deze vlieger

> Reactie en ervaring door Peter Slootmans
> Reactie en ervaring op de Kimono tekening door Patrik Koppen
> Experience Kimono plan by Kelvin Wood
> Reactie en ervaring op de Kimono tekening door Cor


Voorbeelden van Kimono's op internet

Op het internet heb ik op diverse sites in totaal meer dan honderd Kimono vliegers gevonden, vaak met prachtige designs.
je kan ze hier bekijken


kimono links

      

Vlieger luchtfotografie (KAP)

Kijk hier voor foto's van mijn apparatuur en wat resultaten van mijn luchtfotografie o.a. van het strand in de buurt van strandpaviljoen De Kwartel in Den Haag en foto's van Kijkduin of van de molens op KinderdijkHeb je opmerkingen of meer Kimono voorbeelden op het internet gevonden, laat me het via de mail weten.


EnglishKimono or Sode Dako kite


The trailing edge of the Kimono is straight in middle which means you can easily setup the kite for a 'high-start' launch in light wind. The Kimono can also be launched from your hand. It will fly stable even at lower altitudes and it doesn't need a tail. For all it's size this kite is easy to handle without the need of an assistant. The kite soars like a Delta at a low angle of attack or drags like a Sanjo.(more)

> Kite Aerial Photography (KAP)

> Kimono / Sode Dako Plan

> View some pictures of more than 200 Kimono / Sode Dako pictures and links


kimono links